Wat is het beste besturingssysteem voor gamen Deutschland foto van persoon typen op computer toetsenbord 840x525 - Wat is het beste besturingssysteem voor gamen

Wat is het beste besturingssysteem voor gamen

Gamen is voor vele een ontzettend leuke hobby. De vraag die ik daarom vandaag ga behandelen, is welk besturingssysteem beter is om te gamen; Windows, SteamOS of iOS; Android of iOS. Linux heeft een te kleine bibliotheek aan spellen om echt hier mee te doen aan deze vergelijking. Vandaar dat het alleen tussen drie respectievelijk twee besturingssystemen gaat.

Voor op de computer

Voor op de computer Deutschland zwarte flatscreen computermonitor - Wat is het beste besturingssysteem voor gamen

Meeste gamers zeggen Windows voordat ze naar de alternatieven hebben gekeken. Want SteamOS is natuurlijk een goede optie voor de hardcore gamers onder ons. Maar iOS heeft zeker ook een waardevolle plek hier. SteamOS is écht puur voor gaming gemaakt een heeft naast gaming vrij weinig te bieden. Je kunt op het internet dingen opzoeken, maar het heeft nog geen manier om foto’s te laten zien of een mappensysteem. Het is echt alleen voor gamen.

Windows aan de andere kant is veel breder. Je kunt gamen en allerlei andere programma’s gebruiken. Je kunt zelfs je eigen games maken met Windows, terwijl je op SteamOS niet veel meer dan gamen kunt doen. Dus SteamOS is een uitstekende optie voor computers waar je écht alleen mee gamet (dedicatie). Anders is Windows of iOS eigenlijk al een must. iOS is zeker een optie; de Apple computers zijn heel solide gebouwd en kunnen games als League en World of Warcraft heel goed spelen.

Vergeet iOS niet

Vergeet iOS niet Deutschland iphone smartphone apps apple inc met IOS - Wat is het beste besturingssysteem voor gamen

Het is dus onverstandig om iOS gelijk als onzin te bestempelen. Het heeft meer te bieden dan op het eerste gezicht blijkt. Daarbuiten is het mogelijk om de iOS computers voor veel meer te gebruiken; denk hierbij vooral aan grafisch werk. Daar is iOS speciaal omheen gebouwd. Als je geen twee computers wil hebben (één puur voor gamen en de andere voor normaal werk) is het verstandig om Windows en iOS met elkaar te vergelijken. Dan kijken wat beter voor je is.

Voor op je mobiel

Voor op je mobiel Deutschland e business smartphone scherm 768x510 - Wat is het beste besturingssysteem voor gamen

Ook op je mobiel heb je veel meer keuze dan je oorspronkelijk denkt. Veel van de AAA games komen juist eerst op iPhone uit voordat ze naar Android gaan. Vaak omdat de Appstore een betere kwaliteitsgarantie heeft dan de Play Store en omdat Apple-gebruikers sneller  hun portemonnee trekken. Omdat iPhones altijd aan de top van de markt worden uitgebracht, hebben ze de beste hardware om games te ondersteunen.

Voor Android is dat anders; voor elk budget is er een Android telefoon en je moet dus vaak eerst nakijken of de laatste games op je mobiel gespeeld kunnen worden. Zeker als je niet de laatste HTC of Samsung-telefoon hebt. Voor Android is er dan weer een bredere schaal aan games; de Google Play Store heeft bijna anderhalf miljoen meer apps dan de Appstore. Nu zijn dit natuurlijk niet allemaal games en meeste AAA games zijn voor beide bestuurssystemen beschikbaar.

Niche- en indie-ontwikkelaars

Niche en indie ontwikkelaars Deutschland computerontwikkeling op een bureaubladtafel met mobiele ontwikkeling - Wat is het beste besturingssysteem voor gamen

Maar voor niche ontwikkelaars en indie ontwikkelaars is het veel makkelijker om op de Google Play Store iets uit te brengen, dan op de Appstore. Vandaar dat het aanbod iets groter is voor Android. De vraag is of speelervaring of speelkeuze een belangrijkere keuze is.