hologram 840x525 - De toekomst van 3D hologrammen

De toekomst van 3D hologrammen

Virtual reality, mixed reality, augmented reality en hologrammen. Het zijn allemaal nieuwe technieken die onze werkelijkheid steeds mooier maken. Al deze technieken kunnen voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Waar virtual reality de werkelijkheid veranderd, is het met hologrammen net iets anders. Het is een variant van mixed reality, waar de virtuele wereld en de echte wereld samenkomen.

 

De nieuwste trend

laptop 300x248 - De toekomst van 3D hologrammenIn bepaalde industrieën gaat het een stuk populairder worden. Denk bijvoorbeeld aan zakelijke besprekingen, waar het product op tafel wordt geprojecteerd. Iedereen in de kamer kan dan gelijk veel beter zien hoe en wat het doet. Of als je een nieuwe auto wilt kopen en je kan dan in de showroom zien welke kleur het beste past. Welke extra optie je op de auto wilt hebben – je kan het allemaal in de showroom bekijken. Voor de autodealer heel makkelijk; je hoeft niet tig verschillende auto’s in de showroom hebben staan en je kunt ze makkelijk verwisselen.

Tot nu toe is hologramtechnologie voor bedrijven – sommige kosten enkele tienduizende. euro’s. Maar binnen enkele jaren zijn de duurste technologieën goedkoop genoeg om voor mijn of jou portemonnee te kunnen betalen. Binnen tien tot twintig jaar zullen de eerste smartphones met hologramtechnologie uitkomen. Nu zijn bijvoorbeeld als klapbare smartphones op de markt –denk aan de revolutie van de Samsung Fold.

 

Nu vooral voor de rijken

computer toetsenborde technologien 300x213 - De toekomst van 3D hologrammenNu is de technologie vooral voor bedrijven met diepe zakken en is hologramtechnologie voor consumenten vooral wat speelgoedachtig. Denk bijvoorbeeld aan een hologramtoetsenbord dat een aantal jaar gelden is uitgekomen. Leuke gadget en je hoeft voortaan geen toetsenbord meer te kopen, maar heel veel andere praktische elementen zijn er nog niet. De technologie gaat wel steeds verder ontwikkeld worden en daarmee de praktische toepasbaarheid ook.

Er zijn een aantal restaurants dat aan het experimenteren zijn met het projecteren van het eten op de tafel. Zo weet de klant van het restaurant voordat ze het eten bestellen, al wat ze voorgeschoteld gaan krijgen. Dit helpt teleurstellingen tegen te gaan. In Japan doen ze dat vooral op de oude manier; plastic modellen van het eten staan daar in de etalage. Werkt goed, want een menukaart in het Japans lezen is nog niet zo makkelijk!

 

Straks voor iedereen

Praktische toepasbaarheid kan bijvoorbeeld ook in het ziekenhuis of bij de huisarts. Of in scholen tijdens de biologieles. Dan kan een hologram van een lichaam worden geprojecteerd en daarmee laten zien hoe het werkt. Of een scan maken van het lichaam van een patiënt om daarmee toekomstige chirurgen te trainen.

laptop computer 300x165 - De toekomst van 3D hologrammenHet behoren allemaal tot de mogelijkheden. En natuurlijk veel meer, want de technologie kan natuurlijk voor vele andere doeleinden worden ingezet. Het kan een kunstvorm worden en eeuwenoude kunst kunnen in musea makkelijker worden weergegeven. Griekse standbeelden kunnen in al hun glorie worden bekeken, bijvoorbeeld.