kunstmatige intelligentie 840x525 - Moeten wij bang zijn voor kunstmatige intelligentie die slimmer is dan ons?

Moeten wij bang zijn voor kunstmatige intelligentie die slimmer is dan ons?

Wat goed is om te begrijpen; kunstmatige intelligentie is tot nu toe een technologie die in de kinderschoenen staat. Kunstmatige intelligentie kan buiten het kader waarvoor het is gemaakt, niet heel veel doen. De AlphaZero Go en de opvolger, AlphaZero, kunnen buiten het spelen van spellen niet heel veel doen.

 

De industriële revolutie

Het is ook belangrijk om naar het verleden te kijken; op het hoogtepunt van de industriële revolutie waren ze tweehonderd jaar gelden bang dat machines mensen zouden vervangen in alle industrieën en dat is gedeeltelijk waar gebleken. Het heeft ons veel goeds opgeleverd; kinderen hoeven nu niet meer in fabrieken te werken en het is in fabrieken nu een stuk veiliger. En schoner.

technologie 300x215 - Moeten wij bang zijn voor kunstmatige intelligentie die slimmer is dan ons?Nu zien wij vooral de angst voor het onbekende, wat als kunstmatige intelligentie zo intelligent wordt dat het mensen gaat vervangen. Op dat scenario zijn heel veel beroemde films gebaseerd. Meeste met een scenario waar de robots het einde van de mensheid betekenen. Ook de Disney-film Wall-E is een beetje op dat scenario gebaseerd. Daar neemt de supercomputer uiteindelijk ook controle over het schip. Maar dit zijn wel scenario’s waar het doom element een stuk groter is. In het echte leven zal het niet zo’n vaart lopen.


Steeds meer invloed

Ik denk dat in het echte leven het niet zo snel gaat lopen. De ontwikkelingen in dat veld gaan erg snel, dat zondermeer. Maar binnen 10 jaar zal het zeker niet zo snel lopen dat kunstmatige intelligentie zo ver is dat het mensen gaat vervangen. Kunstmatige intelligentie zal de komende 10 jaar zeker steeds meer delen van ons leven beïnvloeden en zal daarbij vooral een ondersteunende rol spelen. Het zal niet de beslissingsbevoegdheid van mensen overnemen.

hersenen technologie AI 300x223 - Moeten wij bang zijn voor kunstmatige intelligentie die slimmer is dan ons?Waarom denk ik dat? Het komt op een hele simpele gedachtegang neer; een machine kan geen verantwoordelijkheid nemen. Je kan een machine voor fouten niet straffen. Vandaar dat uiteindelijk die verantwoordelijkheid bij mensen terecht zullen komen. Die willen natuurlijk niet verantwoordelijk zijn voor iets waarmee ze weinig te maken hebben. Vandaar dat zij de uiteindelijke beslissing zelf zullen willen nemen. De mens zal dus altijd ergens de touwtjes in handen willen hebben en houden.

 

Alleen intelligentie is niets

Daarnaast; kunstmatige intelligentie is zonder een omhulsel niets. De intelligentie zit op slot in een computer en kan niet daarbuiten werken. Dus tenzij kunstmatige intelligentie in een intelligente robot komt, kan het de buitenwereld alleen indirect beïnvloeden. Het is bijvoorbeeld lastig voor een kunstmatig intelligente machine om bijvoorbeeld iets te bouwen om elektriciteit te genereren. Kunstmatige intelligentie heeft vaak geen verbeeldingskracht. De nieuwsgierigheid naar het onbekende, de wil om steeds iets beter te kunnen doen. Dat zijn dingen die lastig in een machine te programmeren te vallen.

kunstmatige hersenen AI 300x178 - Moeten wij bang zijn voor kunstmatige intelligentie die slimmer is dan ons?Op veel gebieden zal de kunstmatige intelligentie dingen uit de handen van de mensen kunnen nemen, maar overnemen… Dat zie ik nog niet zo snel gebeuren. Het is een ander verhaal als robots en intelligentie samen kunnen komen. Dat gaat er natuurlijk ook aankomen, maar zo ver is de technologie nog niet. De technologie zal vooral samenleven met de mens en niet de mens vervangen.

 

Overwin de angst

Het is vooral nu de angst voor het onbekende, wat voor ons ligt. Want de angsten van de mensen die de industriële revolutie hebben meegemaakt, blijken ruim tweehonderd jaar later ongegrond. Zo zullen veel angsten omtrent kunstmatige intelligentie na vijftig of honderdjaar ook ongegrond blijken. Kijk vooral waar de technologie heengaat en hoe het je in je dagelijks leven kan helpen. Dat is mijn tip voor dit tijdperk. Wij zijn de ontdekkers, de grondleggers en de genieën die onze toekomst vorm zullen geven.