Windows Phone 840x525 - Waarom Windows Phone flopte

Waarom Windows Phone flopte

Met veel tromgeroffel werd Windows Phone op de markt gebracht. Het zou de competitie makkelijk kunnen verslaan. Het zou hét nieuwe besturingssysteem worden dat de iPhone zou begraven. Google zou hun Android systeem ook kunnen begraven. Nu – een aantal jaar later – is dit het laatste jaar waar Windows Phone nog ondersteuning aan wordt geboden. Android en iOS hebben zo’n 99.7% van de markt in handen en de enige begrafenis die er is, is voor Windows Phone. Waarom is Windows Phone uiteindelijk geflopt?


Niet vertelde waarheid

telefoon 300x268 - Waarom Windows Phone flopteOm te beginnen wil ik wel zeggen; Windows Phone was een revolutie. Microsoft krijgt vaak geen enkele credit voor hun prestaties en dat is ongegrond. Windows Phone was geen kopie van iOS of Android, het was iets nieuws. Iets vers. Toen het in 2010 werd gelanceerd, was het werkelijk revolutionair. Het kon écht de rivaal van de iPhone worden. Alle nieuwe functies waren vers en werkten ontzettend goed. Een jaar later waren ze qua design écht  verder dan de iPhone 4S die dan rond die tijd op de markt was. In het begin van 2013 was er een nieuwe camerarevolutie.

An het einde van 2013 begon de eerste kreukjes in het succes zichtbaar te worden. Het nare van het hele verhaal; het lag eigenlijk niet aan Microsoft zelf. Google was en is veel beter in het behouden van klandizie en derde partijen aantrekken. Was Hotmail nog altijd populair geweest en Bing beter dan Google search, dan was Android nu op z’n retour. Maar het tegengestelde is waar; Internet Explorer blijft de grap van het internet.

 

Overname Nokia

nokia 300x229 - Waarom Windows Phone flopteIn 2014 nam Microsoft het bedrijf Nokia over en eigenlijk had Microsoft die stap veel eerder moeten nemen. Microsoft wilde eigenlijk te veel van het goede; zowel Nokia als bedrijven als HTC en Samsung die geld in hun systeem wilde steken. Het was veel beter Nokia eerder over te nemen en een iPhone-achtig systeem daarom heen te bouwen. Daardoor kon Windows Phone eigenlijk niet met iPhone en Android concurreren. Daarbij bleef de chronische achterstand een probleem voor Windows Phone.

 

Handdoek in de ring

Het jaar van 2015 gaat de boeken is als het einde van Windows Phone. Toen had iOS en Android zo’n 98,8% van de markt in handen en had Windows Phone maar 2,5% in handen – na drie jaar veel te weinig om concurrerend te blijven. Windows Phone kon eigenlijk alleen maar zo lang bestaan omdat Microsoft zoveel geld erin had gestoken. Het hele Windows Phone verhaal was geen succes, maar het was absoluut geen debacle. Het heeft ontzettend veel aan de industrie toegevoegd. Vandaar dat het vooral een Microsoft flop is, maar voor de industrie heef het uiteindelijk veel gebracht.