augmented reality 800x525 - Hoe augmented reality onze musea aan het veranderen zijn

Hoe augmented reality onze musea aan het veranderen zijn

Virtual reality, mixed reality en augmented reality gaan een steeds grotere rol in onze maatschappij spelen. Alle drie zijn een beetje anders, dus voordat ik ga vertellen over hoe augmented reality onze musea aan het veranderen zijn, eerst dit: virtual reality is de technologie waar de werkelijkheid wordt vervangen; je zit als het ware in een compleet andere wereld.

Andere realities

Mixed reality is – zoals het woord gemengd eigenlijk al aangeeft; een samenkomst tussen de virtuele wereld en de echte wereld. Je hebt dus elementen van beide. Als laatste heb je augmented reality – hetgeen waar dit artikel van vandaag over gaat. Augmented reality is waar je door een scherm of hologram de werkelijkheid wordt veranderd.

tablet apparaat 300x200 - Hoe augmented reality onze musea aan het veranderen zijnDenk daarbij aan het volgende voorbeeld; je zit in een restaurant en je leest de menukaart. Maar al die Griekse, Russische, Italiaanse, Chinese, Franse, etc termen zeggen je helemaal niets. Je vraagt aan de ober of je de verschillende gerechten kunt zien. De ober pakt een tablet en laat je de menukaart daarop zien. Je klikt op het gerecht dat je lekker lijkt en op het scherm van de tablet zie je het gerecht op tafel staan – in 3D.

Betere keuzes

AR bij museum 300x251 - Hoe augmented reality onze musea aan het veranderen zijnZo kan je makkelijker je gerecht kiezen en heb je minder vaak spijt van je keuze. Iedereen is zo gelukkiger. Datzelfde principe kan natuurlijk ook in musea worden uitgevoerd. Zo worden eeuwenoude collecties een stuk interessanter. Denk bijvoorbeeld aan het volgende; het is onmogelijk om de kleren van de keizer aan te trekken. Maar wat als je met augmented reality de kleding van de keizer over je zelf projecteert? Of je loopt in een kamer waar in Groot-Brittannië het commandocentrum was. Dan zie je zomaar hoe al die oude stukken papier wereldgeschiedenis schreven.

Geschiedenis wordt op school vaak als een saai en droog vak gezien – maar met augmented reality loop je zomaar door de straten van Rome. Of je ziet met je eigen ogen hoe de Vikingen leefden. Je kunt van dichtbij zien hoe de verschillende middeleeuwse zwaarden eruitzagen en hoe lang ze eigenlijk wel niet zijn. Er zijn sommige zwaarden die meer dan twee meter lang zijn! Opeens wordt eeuwenoude droge stof heel interactief.

Museum die innoveren

Augmented reality bij Museu de Mataró 184x300 - Hoe augmented reality onze musea aan het veranderen zijnMisschien klinkt het een beetje alsof een museum langzamerhand meer een pretpark is dan een plek waar eeuwenoude voorwerpen worden tentoongesteld. Zo klinkt het natuurlijk wel een beetje en dat is dan ook de uitdaging voor musea; hoe kunnen ze de echte museumervaring levendig houden. Zonder dat een museumbezoek en een pretparkbezoek ongeveer dezelfde ervaring gaan geven. Ik ben benieuwd hoe dat in de toekomst gaat veranderen.

Educatie veranderd met de eeuwen en musea zijn natuurlijk ook aan verandering onderhevig. Als de doelstelling van musea puur is om iets tentoon te stellen, dan gaan zij langzamerhand op z’n retour. Maar als de doelstelling iets bijbrengen over vroeg is, dan gaat augmented reality voor een revolutie zorgen! En ik kan dan niet wachten op het volgende museumbezoek waar ze deze nieuwe technologie gaan inzetten.

Eerlijk is eerlijk

Ik moet wel eerlijk toegeven; rondsnuffelen in een museum is dan ook echt wel mijn ding. Geweldig om uren je verbeeldingskracht te gebruiken om te bedenken hoe mensen vroeger leefden. Ik hoop dat een beetje van die passie naar de lezer overslaat.