mobiele telefoon 840x525 - Kan kunstmatige intelligentie wedstrijdeindstanden helpen voorspellen?

Kan kunstmatige intelligentie wedstrijdeindstanden helpen voorspellen?

Wanneer je kunstmatige intelligentie en wedstrijdeindstanden in één zin ziet staan, moet je uitkijken dat je niet je geld in het verkeerde steekt. Want de technologie van kunstmatige intelligentie is nog niet zo ver. Het kan zeker eindstanden net zo goed als mensen inschatten, maar als iedereen het super nauwkeurig kon doen, zouden casino’s geen bestaansrecht hebben. Maar er zijn zat bedrijven – Stratagem om er een te noemen – die proberen om kunstmatige intelligentie in te zetten om eindstanden van wedstrijden te voorspellen – en er ook geld op in te zetten.

Snel maar niet razendsnel

Iphone 6 300x200 - Kan kunstmatige intelligentie wedstrijdeindstanden helpen voorspellen?Het gaat allemaal heel snel, maar niet zo snel als je zou denken; het menselijk element in sport is ontzettend belangrijk. Zo kan een machine nooit voor matchmaking rekening houden en is dat als mens met geruchten iets makkelijker in te schatten. Lichaamstaal bekijken en inschatten is voor kunstmatige intelligentie nog te ver gegrepen. Maar als een top tennisspeler tijdens een wedstrijd iets verrekt, zeker weten dat de mens zijn verwachtingen direct aanpast.

Nu klinkt het alsof het onmogelijk is voor een machine om een sportwedstrijd goed te bekijken en het eindresultaat te berekenen. Maar al in 2018 waren er machines krachtig genoeg om wedstrijden goed te berekenen. Een sport zoals baseball is eigenlijk alleen maar hogere wiskunde. Het is de sport waar nummers het aller belangrijkste zijn. En als het op nummers aankomt, kan geen mens tegen een computer opboksen. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de winst van IBM tegen de toenmalige schaakkampioen.

Moeilijkheden voor de robot

voetbalwedstrijd 300x217 - Kan kunstmatige intelligentie wedstrijdeindstanden helpen voorspellen?Er zijn een aantal dingen die het moeilijk maken voor kunstmatige intelligentie om scores goed te berekenen. Bijvoorbeeld voetbalteams; niet elke match zullen dezelfde spelers spelen en daardoor wordt het inherent moeilijker om patronen te vinden. Sommige spelers zijn beter op elkaar ingesteld dan anderen en behalen daardoor beter doelpunten. Dit komt ook niet goed in cijfers naar voren; het is namelijk te onvoorspelbaar. Hierdoor komt menselijke element steeds om de hoek kijken.

Het bedrijf Unanimous A.I. is een bedrijf dat samen met het platform UNU kunstmatige intelligentie en menselijke intelligentie samenbrengt; hierdoor zijn ze beter dan alleen mensen of alleen kunstmatige intelligentie. Uit een onderzoek van de Universiteit van Oxford blijkt dat wanneer voelbalfans alleen eindstanden gokte, ze het 55% van de keren goed hadden. Werkte ze samen met andere fans ging dat percentage naar 72%. Zou je daar de techniek van UNU bij gooien, kom je op vrij goede resultaten terecht. Niet slecht voor een samenwerking die dertig jaar gelden nog onmogelijk leek!

Mens blijft belangrijk

Tennisbal 300x223 - Kan kunstmatige intelligentie wedstrijdeindstanden helpen voorspellen?Dus kunstmatige intelligentie zal zeker niet snel de menselijke intelligentie bij het berekenen van eindstanden overnemen. Maar als mens en machine gaan samenwerken, kunnen ze zeker tot nieuwe hoogte van precisie komen. Machines kunnen niet alles goed uitrekenen, soms heb je wat menselijke intuïtief nodig. Als deze twee samenkomen, dan komen ze tot hoogte die kunstmatige intelligentie en menselijke intelligentie niet alleen zouden kunnen bereiken.