technologie 1 840x525 - Kunstmatige intelligentie in ons dagelijks leven

Kunstmatige intelligentie in ons dagelijks leven

Kunstmatige intelligentie is dieper in ons leven geworteld dan op het eerste gezicht blijkt. Er zijn natuurlijk de supercomputers met superprogramma’s als die van Google. Die zetten de schaakwereld op z’n kop. Of de debut van AlphaZero Go, de supercomputer die het spel Go binnen enkele uren wist te beheersen. Dat zijn natuurlijk de uitzonderingen die in het nieuws komen te staan, maar er zijn natuurlijk veel meer en kleinere projecten die ons dagelijks leven beïnvloeden.

Groot aantal start ups

Er zijn minimaal tweeduizend verschillende startups wereldwijd die kunstmatige intelligentie gebruiken.

computers 300x200 - Kunstmatige intelligentie in ons dagelijks levenDaarbij horen succesvolle bedrijven zoals Unbabel, die kunstmatige intelligentie gebruiken om vertalingen soepeler en sneller te laten verlopen. Op kleinere en grotere schaal wordt kunstmatige intelligentie gebruikt om het leven soepeler te laten verlopen. Denk bijvoorbeeld aan Google of Facebook, die kunstmatige intelligentie gebruiken om steeds betere zoekresultaten te gebruiken. Of aan vervoersbedrijven, die kijken hoeveel bussen ze op welke route moeten inzetten.

Er zijn daarnaast ook ambitieuze projecten, zoals in Estland, waar ze een robotrechter willen maken voor kleine geschillenbeslechting. In onze mobieltjes zitten ook behoorlijk wat verschillende bedrijven die kunstmatige intelligentie gebruiken om een betere ervaring aan de klanten te bieden. Zo komen wij steeds vaker en steeds meer in contact met kunstmatige intelligentie. Ook omdat wij de technologie steeds beter in kunnen zetten.

Digitale overheid

typen toetsenbord 300x154 - Kunstmatige intelligentie in ons dagelijks levenDenk aan overheden die steeds meer digitale informatie gaan inzetten om de burger te helpen, zo worden meeste belastingaanslagen van de belastingdienst door computers nagekeken en worden steekproefsgewijs er een paar uitgehaald. Of natuurlijk degene waar geen barst van lijkt te kloppen. Zo worden wij als maatschappij steeds slimmer en efficiënter.

Verschillende bedrijven maken gebruik van kunstmatige intelligentie om hun processen strakker te laten verlopen of om goedkoper te kunnen werken. Veel van de banen (sommige experts denken wel tot 80%) zullen hoe dan ook door kunstmatige intelligentie beïnvloed worden. Er zijn ook banen die door kunstmatige intelligentie worden vervangen. Dat gebeurt nu natuurlijk nog op heel beperkte schaal en is van alle tijden – sinds de industriële revolutie zijn er banen verdwenen die door machines werden overgenomen en tegelijkertijd banen die daardoor erbij komen.

Geen angst

Voor meeste mensen klinkt kunstmatige intelligentie als iets engs, maar wij moeten vooral alle positieve dingen in ogenschouw nemen; het brengt onze maatschappij steeds verder van het punt waar wij zijn vertrokken.

digitalisering 300x201 - Kunstmatige intelligentie in ons dagelijks leven Als productieprocessen steeds efficiënter worden, kunnen wij steeds meer produceren en tegelijkertijd het milieu sparen. Dat gaat in onze toekomst ook steeds belangrijker worden, want wij komen steeds dichter bij punt van no return. Dat de schade aan het milieu zo groot is, dat de schade onherstelbaar wordt. Vandaar dat het belangrijk is om kunstmatige intelligentie te gebruiken om processen efficiënter te maken.