voetbal 840x525 - Voetbalwedstrijd, nu in virtual reality

Voetbalwedstrijd, nu in virtual reality

Voetbal, iedereen houdt ervan. Mensen houden ervan om ernaar te kijken, het te spelen, bonuscodes voor Nederland te gebruiken en er plezier mee te hebben. Maar tegenwoordig is er meer plezier in voetbal, en weet je hoe en waarom? Want nu kunnen we voetbal kijken en spelen in VR! Er zijn verschillende initiatieven om voetbal samen met virtual reality samen te laten komen. Zo is een aantal jaar geleden het spel Final Soccer VR op Steam uitgekomen. Zo werden eeuwenoude klassiekers als PES en Fifa een stuk interessanter, aangezien dat soort spellen nu in VR gespeeld konden worden. Nu is Final Soccer VR natuurlijk niet het enige virtual reality spel en zijn er vele andere initiatieven.

 

Nieuwe bedrijven

Denk daarbij bijvoorbeeld aan het bedrijf STIVR Labs dat virtual reality gebruikt, samen met de Duitse Bundesliga. Ze gebruiken het om het hele Duitse voetbalprogramma naar een hoger niveau te tillen. Zo spelen ze elke Dinsdag een virtuele match. Hiermee kunnen ze technieken uitproberen en van elkaar leren, op een leuke en interactieve manier. Een ander voorbeeld is Eon reality. Die stonden in 2014 bij het WK in de VIP booth om de VIPs een virtuele ervaring te geven. Ze konden meemaken hoe het is om als een professionele atleet voetbal te spelen.

sportveld voetbal 300x229 - Voetbalwedstrijd, nu in virtual realityVoor rugby is er al bijvoorbeeld de mogelijkheid om alles in virtual reality mee te maken. FOX Sports VR is een app waar je in virtual reality het hele evenement mee kunt maken. Je kunt kiezen uit verschillende plekken om de wedstrijd te bekijken; bijvoorbeeld de VIP box (wat anders schier onmogelijk is om tickets voor te krijgen) of bijvoorbeeld op het veld tussen de spelers. Dat geeft een unieke ervaring die tot nu toe onmogelijk te evenaren valt. Het is maar een kwestie van tijd totdat deze technologie ook bij ons op het veld staat!

 

Andere spelers op de markt

Een ander innovatief bedrijf is LiveLike. Het bedrijf wil een sportwedstrijd in virtual reality kunnen laten zien. Dan kun je samen met je vrienden in een soort Facebook live achtige omgeving, samen met je vrienden, van de wedstrijd genieten. En er zijn steeds meer initiatieven. Zo wil tech gigant Intel met hun virtual reality technologie True VR de komende winterspelen in virtual reality laten zien. Het is echt een teken dat de technologie aan het ontwikkelen is en dat de grote bedrijven samen willen werken om het aan de consument te brengen.

smartphone voetbal 300x231 - Voetbalwedstrijd, nu in virtual realityMaar natuurlijk is voetbal kijken niet even leuk als voetbal spelen. Er zijn ook steeds meer spellen die virtual realit samen met games samen laten komen. De lijst met games die je ook in virtual reality kunt spelen wordt steeds groter. Er zullen steeds meer op die lijst komen staan totdat ook de AAA ontwikkelaars die stap gaan nemen. Nu is het stadium vooral voor de kleinere spelers en het is een kwestie van tijd totdat iedereen op virtual reality gaat overstappen. Daarnaast zullen augmented reality en 3D ook steeds belangrijker worden.

 

Alle sporten in virtual reality

En het zal zeker niet alleen bij voetbal ophouden. De sport rugby is in Amerika al volledig in virtual reality te zien en het is een kwestie van tijd totdat andere sporten ook in virtual reality worden aangeboden. FOX Sports is daarmee echt een voorloper van deze tijd. Het zal niet lang duren voordat andere bedrijven op dezelfde boot stappen en een steeds breder aanbod aan sporten in virtual reality zullen aanbieden.

Daarnaast zal het ook steeds belangrijker worden met het trainen. Je kan met virtual reality een stuk beter wedstrijden naspelen en voorspelen om zo verschillende tactieken uit te proberen en te oefenen. Zo zal virtual reality de sport naar een hoger niveau gaan tillen. Ik kijk uit naar de volgende wedstrijd – in virtual reality natuurlijk!