mobiele telefoon 840x525 - Wat is het beste besturingssysteem voor je telefoon

Wat is het beste besturingssysteem voor je telefoon

Er zijn nogal een aantal verschillende besturingssystemen voor je telefoon, dus in dit artikel zal ik alleen op de grote twee focussen; iOS en Android. Vroeger was er nog de keuze voor Windows Phone, maar die is ter ziele gegaan. Alle support voor Windows Mobile wordt binnen een jaar gestopt en als je een Windows Phone hebt, is het verstandig over een nieuwe telefoon na te denken. Dus, wat is beter? Android of iOS?

Google versus Apple

mobieltjes technologie 300x182 - Wat is het beste besturingssysteem voor je telefoonDe twee tech-titanen van onze tijd hebben allebei hun eigen besturingssysteem; Google is de eigenaar van Android en Apple van iOS. Zo goed als alle smartphones die niet door Apple worden verkocht hebben Android en alle smartphones die door Apple worden verkocht hebben iOS voorgeïnstalleerd. Samen hebben ze ongeveer 99.7% van de markt in handen. Goed, laten wij deze twee titan maar eens tegen elkaar opstellen.

Prijs

iPhone smartphone 300x164 - Wat is het beste besturingssysteem voor je telefoonGeen onbelangrijk detail. Apple is altijd een dure jonge geweest, maar met de nieuwe reeks smartphones hebben ze de prijs gigantisch omhoog gedreven. De nieuwste iPhones zijn nieuw meer dan $1000! Daar staat dan wel tegenover dat je oude iPhones voor een relatief hoge prijs kunt doorverkopen, dus eenmaal in Apple ingestapt, vallen de prijzen mee.

Met Android kan je het zelf zo bont maken als je wil. De grootste rivaal van iPhone is Samsung en die zit samen met Google in dezelfde prijsklasse – maar aan de onderkant van de markt is ook heel veel te kiezen. Voor een paar honderd euro heb je al een ontzettend goede telefoon. Prijsgevoelig? Kies Android.

Apps

smartphone 300x169 - Wat is het beste besturingssysteem voor je telefoonAltijd belangrijk. Qua aantal apps, wint Android het gemakkelijk; er zijn bijna anderhalf miljoen meer Android-apps dan iOS-apps. Maar kwantiteit zegt niets over kwaliteit. Het is makkelijker een app in de Google Play Store te lanceren dan de Appstore, dus de kwaliteit van iOS-apps ligt vaak hoger. De beste games voor je smartphone worden meestal eerst op iOS gelanceerd en soms komen ze niet op Android uit.

Ook als je de Appstore en Google Play Store met elkaar vergelijkt, is iOS nét iets beter. Eigenlijk maakt het niet heel veel uit, maar het gaat om iets betere kwaliteit. Apple is iets strikter met de apps, dus het aantal… ‘rare’ apps in de Appstore is veel lager dan de Google Play Store. De Appstore weet de apps ook iets makkelijker te organiseren.
Laatste woord over apps (Android moet toch iets beter doen dan Apple); het is mogelijk om buiten de Google Play Store apps de downloaden (lees: heel China moet dit doen omdat alles wat met Google te doen heeft onder het grote tapijt wordt geveegd). Apple is tegen alle apps van een derde partij.

Navigatie

kaart 300x164 - Wat is het beste besturingssysteem voor je telefoonGoogle Maps is hier in een aparte klasse. Apple Maps heeft een beetje een slechte start gehad, maar is sindsdien behoorlijk verbeterd. Grootste nadeel aan Apple Maps is dat het geen fietsnavigatie heeft. De schaal en kwaliteit van Google Maps is nog steeds zoveel beter dan Apple Maps. Googel Maps kan je op iOS gebruiken, maar werkt natuurlijk beter op Android.

Accu

Deze categorie is ontzettend lastig te meten. Puur op prijs/duur afgaan, daar wint Android. Maar echt een winnaar is er in deze categorie niet. Updates: Bijna 80% van de iPhones hebben het nieuwste bestuuringssysteem. Bij Android heeft niet eens 25% één van de nieuwste twee updates. Uiteindelijk is het de vraag wat je het liefst wil hebben of krijgen uit je besturingssysteem en daarop je keuze baseren. Ik hoop dat dit artikel je helpt met de keuze te maken!