Virtual reality films maken Deutschland xfotografie of a vrouw gekleed in virtual reality headset 840x525 - Virtual-reality-films maken

Virtual-reality-films maken

Virtual reality wordt steeds belangrijker en steeds echter. Straks zijn er virtual reality bioscopen en speciale kiosken waar je dat soort films kunt bekijken. Om een beeld van 360 graden te maken, worden eigenlijk meerdere normale camera’s gebruikt die dan later een 360 graden beeld vormen. Er zijn vaak verschillende soorten camera’s en van elke hoek wordt er gefilmd. Nadat het filmen is afgelopen, wordt alle beelden als het ware aan elkaar genaaid. Zo ontstaat er uiteindelijk dat kenmerkende 360 graden beeld.

Virtual reality

Virtual reality Deutschland xpixel digitaal analoog technologie - Virtual-reality-films maken

Goed, dat brengt on natuurlijk op het volgende punt: wat is virtual reality eigenlijk? Er zijn verschillende termen die rondvliegen zoals virtual reality, mixed reality and augmented reality. Virtual reality is waar je helemaal in een virtuele wereld bent; denk bijvorbeeld aan de Samsung gear, Oculus rift en Playstation VR. Merged reality is waar de echte wereld en de virtuele wereld samenkomen. Met augmented reality is er de echte wereld met digitale informatie; denk bijvoorbeeld aan virtuele dashboards bij auto’s.

De kunst is het aan elkaar naaien van het beeld. Toen virtual reality nog maar net begon, was dit onderdeel het lastigste – het filmen met zes, acht of zelfs meer dan twintig camera’s is in het begin wat lastig. Maar meestal is dat onderdeel vrij snel onder de knie te krijgen. Nu zijn er verschillende programma’s waarmee de bulk van het werk wordt uitgevoerd. Zo wordt alles naadloos aan elkaar genaaid, zonder dat wat in de naden verloren gaat.

Virtual reality als nieuwe werkelijkheid

Virtual reality als nieuwe werkelijkheid Deutschland meisje draagt vr vak rijden fiets in gouden uur - Virtual-reality-films maken

Binnen een aantal jaren zal virtual reality veel van het 2D beeld over gaan nemen. Het is bijvoorbeeld al te zien met 3D; veel van de films in bioscopen worden al in 3D of Imax gedraaid en de nieuwste tv’s hebben een beperkte 3D mogelijkheid. Vaak is voor de consumentenmarkt 3D meer een gimmick dan iets dat echt aan te raden is. Maar dat is snel aan het veranderen, net als dat virtual reality een steeds belangrijkere rol gaat spelen in onze maatschappij.

Daarnaast is virtual reality een goudmijn voor jonge filmmakers; die hebben vaak niet het budget om acteurs in te huren of om naar verre locaties te gaan om een film te maken. Met virtual reality wordt dat allemaal makkelijker en in de toekomst zullen er dus ook meer films uitkomen. Het filmlandschap zal daardoor steeds uitgebreider worden – iets wat soms tegenwoordig tegenvalt.

Opkomst moet nog beginnen

Het schoolcurriculum is nog steeds niet helemaal aan de nieuwe werkelijkheid aangepast; dat is nog vooral op de oude lees geschroeid. Het is vooral nieuwsgierigheid en experimentalisten die naar virtual reality gaan en het is nog niet echt een industrie. Vandaar dat er weinig informatie online te vinden is over het maken van virtual reality films. Er zijn op sites als Udemy wel al cursussen over het maken van virtual reality films, maar het is moeilijk een goede cursus te geven. Voor de leraren op de scholen is elk project ook een nieuwe ervaring.