Schaken tegen een computer Deutschland xdrie dimensionele checkmated schaakcijfers.png 840x525 - Schaken tegen een computer

Schaken tegen een computer

Schaken is een eeuwenoud spel. Ergens in de 7e eeuw is het spel ontstaan en sinds de 15e eeuw bestaan de huidige regels. Die zijn overigens in de 19e eeuw officieel opgeschreven. Schaken wordt altijd als een vrij lastig spel gezien en het duurt vaak even voordat een mens de regels en strategieën doorheeft. Voor een computer, echter, is het kinderspel. Google heeft een nieuwe kunstmatige intelligentie gemaakt, genaamd AlphaZero. Deze kon binnen 4 uur, met alleen de spelregels het beste schaakprogramma Stockfish verslaan.

AlphaZero VS Stockfish

Om dit wonder even duidelijk uit te leggen: binnen 4 uur kon een computer alle eeuwenoude schaakkennis en meer dan wat mensen nu weten begrijpen en toepassen. De vraag is; zouden de supergeniën van onze tijd dat ook kunnen doen? AlphaZero won 25 spellen (wit) en 3 spellen (zwart) tegen Stockfish en de andere 73 spellen waren gelijkspel. Stockfish won niet en AlphaZero verloor daar niet.

AlphaZero is door DeepMind AI gemaakt, wat een dochteronderneming van Google is. AlphaZero is een veranderde versie van AlphaGo Zero, wat gespecialiseerd is in het spelen van Go. Go is een Chinees bordspel wat vergelijkbaar is met schaken. DeepMind werkt al jaren aan kunstmatige intelligentie en elk spel waar zij aan werken, verslaan zij de menselijke kampioenen aan het einde van de rit.

Nieuwe generatie

AlphaZero is de verbeterede variant van AlphaGo Zero, aangezien deze versie eerst nog even moest kijken hoe mensen het spel Go spelen. Dat leek eerst een handige optie, maar blijkt nu misschien een handicap geweest te zijn. De AlphaZero kon nu op zijn eigen manier ‘leren’ en kon zo binnen acht uur zijn rivaal AlphaGo Zero verslaan, binnen vier uur de wereldkampioen schaken verslaan en binnen twee uur de wereldkampioen Shogi verslaan. Shogi is de Japanse variant van schaken.

Dat computers beter dan mensen konden zijn, is niet nieuw; in 1997 begon het al. IBM maakt het programma Deep Blue en kon de kampioen Kasparov verslaan. Het verschil tussen AlphaZero en de andere kunstmatige intelligenties is dat de enige menselijk input van AlphaZero de spelregels van schaken zijn. De rest wordt gewoon door de computer gedaan.

Nog geen peer review

Nog geen peer review Deutschland schaken ipad 3d digitale strategie - Schaken tegen een computer

Dit natuurlijk allemaal natuurlijk heel indrukwekkend, maar het staat wetenschappelijk nog niet vast: er zijn nog geen peer-reviews gewest. Maar nu kan al worden gezegd dat het op z’n minst ontzettend indrukwekkend is dat een computer van nul binnen acht uur een supercomputer kan verslaan.

De vraag is dan natuurlijk; in hoeverre is het mogelijk om deze kunstmatige intelligentie buiten de spelwereld in te zetten om problemen op te lossen? Het blijkt dat die opties nog beperkt zijn. Maar de ontwikkelingen in dit veld gaan zo snel dat het snel mogelijk blijkt te zijn om deze kunstmatige intelligenties buiten het schaakveld te gebruiken. Waarschijnlijk zullen de eerste mogelijkheden binnen vijf jaar openstaan.

Andere details

Andere details Deutschland kunstmatige intelligentie schaken - Schaken tegen een computer

Nu moet wel worden opgemerkt dat de AlphaZero van Google’s supercomputer gebruik maakt en dat Stockfish en elmo niet. Daarbuiten was het spel tegen Stockfish versie 8 en niet Stockfish versie 10, wat natuurlijk ook een behoorlijk verschil uitmaakt. Uiteindelijk was het dus vooral een publicatiestunt van Google – eentje die behoorlijk goed uitpakt voor het bedrijf. Onder gelijke omstandigheden zou het langer geduurd hebben voor AlphaZero om Stockfish te verslaan en waarschijnlijk minder vaak hebben gewonnen.