Wat is het beste besturingssysteem voor je computer Deutschland xvrouw in zwart t shirt met behulp van laptopcomputer 840x525 - Wat is het beste besturingssysteem voor je computer

Wat is het beste besturingssysteem voor je computer

Er zijn talloze besturingssystemen die je op je computer kunt installeren. Om het artikel niet te breed te laten trekken, zal ik op drie besturingssystemen focussen: Windows, Linux en iOS (Apple). In dit artikel zal ik uitleggen welk besturingssysteem het beste voor je computer is en welk besturingssysteem het beste bij je past.

iOS (Apple)

iOS Apple Deutschland zoom foto van computer macintosh mac - Wat is het beste besturingssysteem voor je computer

Met de computers van Apple heb je vrij weinig keuze; je koopt ze voor het besturingssysteem dat erop staat; iOS. Het kenmerkende aan iOS is het intuïtief zijn van het systeem; het is geprogrammeerd op het principe van ‘kind kan de was doen’. Het is dus heel makkelijk op te gebruiken (je betaald daar wel de hoofdprijs voor). Er zijn weinig iOS-virussen en meeste komen binnen door illegale downloads van iOS-software. De piraat uithangen is niet altijd even goed.

Dat gezegd hebbende, Apple is begonnen met een blacklist te maken, waardoor het lastiger wordt om virussen per ongeluk te downloaden. De oude en bekende virussen doen zo geen kwaad meer. Nieuwe natuurlijk wel. Apple heeft de tweede grootste selectie aan software en meeste zijn van de hoogste kwaliteit. Het is betrouwbaar en heeft na jaren nog steeds goede prestaties.

Windows (Microsoft)

Windows is natuurlijk de go-to keuze van elke gebruiker die geen Apple-computer heeft gekocht. Omdat zoveel mensen Windows gebruiken, heeft het de grootste bibliotheek aan programma’s en applicaties. Zo goed als alle hardware is bruikbaar met Windows en sommige games kun je dan ook alleen met Windows computers spelen.

Dat gezegd hebbende, Windows is het Walhalla voor virussen. Omdat het zo wijdverspreid is, zullen hackers eerst een virus voor een Windows-computer maken, voordat ze een iOS-virus maken. Het aantal Linux-virussen kan je bij wijze van spreken op één hand tellen. Je zult met Windows dus altijd een firewall moeten kopen (denk Kaspersky of Norton). Veel virussen zullen alleen je computerprestaties verminderen, wat niet fijn maar ook niet het einde van de wereld is. Maar andere zullen je besteden verwijderen en dat is heel vervelend.

Windows Microsoft Deutschland Windows 8 internet online weergave 300x200 - Wat is het beste besturingssysteem voor je computer

Linux (open-source)

Open-source houd in dat Linux eigenlijk van iedereen is. Als je dat zou willen, zo je de code van het Linux-besturingssysteem kunnen opzoeken en vervolgens met een team je eigen Linux spin-off kunnen maken. Dat maakt Linux ook heel bewegelijk; het is het best onderhouden besturingssysteem en je krijgt heel regelmatig updates binnen.

Daardoor zijn er heel weinig virussen waar de Linux-gebruiker mee te maken krijgt. Dat is anders dan Windows… Het aantal is zelfs lager dan bij iOS! Vooral als je in de ICT-sector zit, is het fijn Linux te hebben. Zeker als je aan de programmeer kant zit. Je wil altijd het meest up to date zijn en dat is met Windows wat lastiger. Het allerbeste: vrijwel alle Linux-besturingssystemen zijn gratis! Altijd mooi meegenomen.

Doordat Linux door niemand en iedereen tegelijkertijd wordt beheerd, is het heel flexibel en makkelijk naar je wensen te veranderen. Het is mogelijk meeste Windows-programma’s te gebruiken door Wine/Cedega te installeren. Linux is vooral handig voor mensen die weten hoe computers werken; anders is het vrij lastig alles in één keer goed te installeren.

Bottom line

Er is nooit een goed antwoord op de vraag ‘wat is het beste besturingssysteem?’. Het is altijd afhankelijk van je eigen wensen. Wil je iets makkelijk, dat zelfs kinderen zonder enig probleem kunnen gebruiken? iOS is je antwoord. Gebruik je Windows omdat het voorgeprogrammeerd is en heb je geen problemen ermee? Waarom overstappen? Wil je wat extra en heb je genoeg verstand van computers: Linux!