robot en dokter 840x525 - Kunstmatige intelligentie in de gezondheidssector

Kunstmatige intelligentie in de gezondheidssector

Kunstmatige intelligentie gaat in steeds meer opzichten in onze maatschappij een rol spelen. Daarbij is de gezondheidssector niet uitgezonderd. In deze sector gaat kunstmatige intelligentie ook een steeds belangrijkere rol spelen. Vooral het gebruik van big data zal toenemen. Er zijn steeds meer applicaties, zoals Apple Watch en Google Fit die ons lichaam meten. Als deze informatie aan de doctor wordt gegeven, zal een goed beeld van de gezondheid van de patiënt worden gekregen.

Sneller handelen

Hierdoor kunnen sommige verstopte problemen – denk aan hartritmestoornissen – makkelijker worden gevonden. Of andere stoornissen tijdens het slapen. Als al die informatie door een kunstmatige intelligentie wordt bekeken, zullen bepaalde patronen sneller naar bovenkomen. Dat zal dus uiteindelijk voor betere zorg en minder zorgkosten opleveren. Simpelweg omdat patronen eerder worden ontdekt en daardoor in een eerder stadium worden behandeld.

Het is dus ook belangrijk dat wij kunstmatige intelligentie de kans geven om met deze data aan de slag te gaan. Als wij te angstig zijn om ‘gevoelige’ informatie met een machine te delen, zorgen wij alleen voor vertraging. Het is natuurlijk niet zo dat wij zomaar alles weg moeten geven. Het is de gulden middenweg vinden in wat wij delen. Maar vaak zit het aan de kant van te weinig informatie geven dan te veel. Vandaar; wees open en help de revolutie mee.

handen 300x93 - Kunstmatige intelligentie in de gezondheidssector

Onderzoek met Apple Watch

Er is bijvoorbeeld een groot onderzoek tussen Apple, Oxford en ziekenhuizen gedaan. Anonieme informatie werd geanalyseerd en de eigenaren van de Apple watch werden daarna gevolgd. Uit dat onderzoek bleek dat wanneer de informatie die door Apple wordt verzameld, door kunstmatige intelligentie wordt bekeken, heel goede resultaten geeft. Zo werden verschillende stoornissen snel gevonden en konden ze dus ook snel worden behandeld.

SmartWatch 300x200 - Kunstmatige intelligentie in de gezondheidssectorDit is een echt voorbeeld waar kunstmatige intelligentie een verschil heeft gemaakt en over een aantal jaar zijn er nog talloze die aan die lijst worden toegevoegd. Wees daarom niet bang om met deze nieuwe trend mee te gaan. Want, wie weet wat de dokter gaan vinden en het is altijd verstandig om dingen voor te zijn. Preventie is altijd beter en vaak goedkoper dan achteraf pleisters op alle wonden moeten plakken.

Meer toepassingen

Naast kunstmatige intelligentie gaan ook andere technologieën een steeds belangrijkere rol spelen. Denk bijvoorbeeld aan hologrammen. Dan kan een menselijk lichaam in de kamer worden geprojecteerd en daarmee heel duidelijk laten zien wat er aan de hand is. Zo wordt gelijk een stuk duidelijker wat er aan de hand is met bijvoorbeeld de lever. Of kunnen toekomstige chirurgen worden getraind – zonder dat een echt lichaam nodig is. Zo worden de professionals van de toekomst een stuk behendiger.